Selecteer een pagina

niveaus van bewustzijn

Hoezo, bewustzijnsniveau?

Op welk niveau van bewustzijn bevind jij je? En wat betekent dat? En welke stappen kun je vervolgens zetten om je bewustzijn te verhogen? Want zoals Einstein al zei: “problemen kunnen niet worden opgelost met hetzelfde bewustzijn dat ze heeft gecreëerd…

Het verhogen van bewustzijn zorgt voor transformatie: wanneer je op een volgend niveau bent aangeland kan je niet meer terug. Als leider is het dus van belang dat je je eigen niveau van bewustzijn verhoogt en je medewerkers stimuleert om dat ook te doen. 

Welke niveaus zijn er?

Niveau 1:

Op niveau 1 leef je volgens de conditionering die je hebt ontvangen. Dat is jouw waarheid. De ideeën die je meekrijgt over bijvoorbeeld gezin, cultuur, geloof, politiek, liefde, normen en waarden zijn allen geprogrammeerd in ons onderbewustzijn en zij runnen de show. Voor ons zijn ze “waar” terwijl we ze niet kunnen waarnemen, zoals we een hond of een steen of de zon kunnen waarnemen. Deze waarheden bestaan uit gedachtenconstructies in je hoofd. En je hebt ze bestempeld tot waarheid.

Niveau 2:

Op een gegeven moment begin je vragen te stellen bij de wereld om je heen. De conditionering wordt onderzocht. En je begint je te realiseren dat je je eigen ideeën mag hebben, dat de waarheden van je ouders, cultuur, normen en waarden en dergelijke niet jouw waarheden hoeven te zijn. Dat sommige ideeën daarover voor jou niet kloppen. En door je dat te realiseren ga je alles onderzoeken, waardoor je gaat leren en groeien. Dat vraagt moed, want je stapt uit de bestaande systemen.

Niveau 3:

Op niveau 3 realiseer je je dat er een oneindige intelligentie is waar je mee kan samenwerken. En dat daarmee alles mogelijk is. Daarmee verdwijnt angst en het gevoel van tekort en wordt vervangen door liefde en weten dat er overvloed is. Het najagen van het materiële wordt vervangen door de behoefte om verschil te maken, bij te dragen, te inspireren, te leven vanuit je missie. Je bent nu vrij van dogma en je voelt je verbonden met een groter geheel. Je luistert naar je intuïtie. Je to do lijst wordt vervangen door geïnspireerde actie. De juiste mensen, kansen en dingen komen als vanzelf naar je toe: synchroniciteit. Je voelt je optimistisch en blij. Je weet hoe je je eigen frequentie hoog kunt houden zodat het juiste naar je toekomt.

Wanneer leiders vanuit dit niveau van bewustzijn kunnen werken verandert de wereld.

 Niveau 4:

Dit niveau kan moeilijk onder woorden gebracht worden. Het is het samenvallen van jouw geest/ziel/zijn met het Leven/Universum/God/All-that-is. Slechts weinigen leven vanuit deze staat, die vaak flow genoemd wordt. Sommigen ervaren het af en toe, tijdens meditatie, in de natuur, wanneer je tussen slapen en waken bent. Zodra je het hebt meegemaakt wil je alleen nog maar daar zijn. Het voelt als thuis. Er is dan niets meer om na te streven. Je leidt je leven vanuit overgave, onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen.

Waar ben jij?

En hoe verhoog je je bewustzijn?

Per niveau zijn er verschillende hulpmiddelen. Je kan eigenlijk geen niveau overslaan. Een handvol mensen op deze wereld hebben een plotseling ontwaken gehad waardoor ze permanent in niveau 4 ZIJN. De rest van ons groeit door bewuste keuze, inzet en doorzettingsvermogen naar niveau 3 en daar gaat het meer vanzelf.

Voorbeelden van tools voor:

Niveau 1: Vraag je af waarom je reageert/doet zoals je doet, op basis van welke overtuigingen? En zijn die absoluut waar? Kun je zeker weten dat ze absoluut waar zijn? En waar helpen ze, waar belemmeren ze je? Wat zouden betere overtuigingen zijn?

Niveau 2: Je begint je te realiseren dat je gedachten en je gevoelens je werkelijkheid creëren. Meditatie kan helpen om je gedachten en gevoelens waar te nemen en te onderzoeken. Vervolgens kan visualisatie helpen om je nieuwe wereld te creëren.

Niveau 3: Je kunt je verbinden met iets groters dan je zelf, een oneindig veld van kennis en liefde. Dit veld inspireert en biedt Weten. Je onderscheid op dit niveau je ego en je ziel/hoger zelf. Je raakt geïnspireerd voor de juiste keuzes/acties, vanuit een diepe behoefte om bij te dragen. Dit leidt tot geïnspireerde actie, waarbij je je ondersteund voelt door het grotere geheel. Daarmee wordt het leven moeiteloos. Gevoelens als blije verwachting, dankbaarheid en diepe vreugde horen hierbij.

Niveau 4: hier kun je alleen maar aankomen, er is hier niets meer om te verwezenlijken. Hier BEN je met al dat IS.

Wil je samenwerken om te groeien in bewustzijn? Of meer informatie? Laat dat dan middels onderstaan formulier weten en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Contact