Selecteer een pagina

improductieve driehoek

Hoe de improductieve driehoek voor drama zorgt

Vanuit onze opvoeding wordt ons met straffen en belonen geleerd wanneer we voldoen aan de norm. Dit leidt tot een improductieve driehoek van archetypische gedrag. Pas wanneer we dit kunnen (h)erkennen kunnen we naar authentiek, gezond, volwassen gedrag. Deze driehoek is vaak manipulatief en onbetrouwbaar, maar o zo bekend.

Als leider is het van belang dat jij consequent dat authentieke, gezonde, volwassen gedrag vertoont, want alleen dan kan je het ook van je medewerkers verwachten.

De drama driehoek

De pleaser

De pleaser is vol liefde voor anderen, zorg voor anderen, verantwoordelijkheidsgevoel, een echte gever. De pleaser wil graag aardig gevonden worden en heeft moeite met het aangeven en bewaken van eigen grenzen en het geven van duidelijkheid.

Drijfveer: LIEFDE
Overtuiging: “Ik begrijp en ik geef”

Het slachtoffer

Het slachtoffer is de ene schaduwkant van de pleaser en komt vaak te voorschijn wanneer de pleaser teveel heeft gegeven. Het slachtoffer leeft vanuit angst, voelt zich vaak schuldig, te kort gedaan en legt het probleem bij anderen.

Drijfveer: ANGST
Overtuiging: “Ze zien me niet, ik ben zielig”

De bitch/hufter

De bitch/hufter is de andere schaduwkant van de pleaser. De bitch/hufter is afgesloten, kritisch, veroordelend en heeft weinig vertrouwen in anderen.

Drijfveer: WOEDE
Overtuiging: “Ze profiteren van me, ik ben boos”

De remedie

De wilde vrouw/man

De wilde vrouw/man zorgt goed voor zichzelf, kent eigen grenzen en geeft deze aan, is onafhankelijk, sensueel, levendig, creatief en moedig. En trekt zich weinig aan van anderen, en dat kan voor weerstand zorgen.

Voor met name vrouwen rust er een collectieve eeuwenoude angst en schaamte op de wilde vrouw: vrouwen zijn (tot op vandaag) verkracht, vermoord, gestenigd en op de brandstapel beland wanneer de wilde vrouw naar boven kwam. Het omarmen van de wilde vrouw vraagt dan ook iets extra’s. Maar alleen vrouwen zelf kunnen dit helen.

Drijfveer: VRIJHEID
Overtuiging: “Ik leef het leven volgens mijn eigen regels”

Authentiek, gezond, volwassen gedrag

De wijze vrouw/man

De wijze is volwassen, heeft compassie, neemt afstand en overziet het grotere geheel. De wijze weet wat eigen is, en wat van de ander. De wijze doet het beste, ook al is dat impopulair en neemt de tijd in de wetenschap dat dat tijdwinst is en tot betere besluiten leidt. De wijze luistert naar de eigen intuïtie, is krampvrij, verbindt. De wijze is geliefd en gerespecteerd.

De wijze kent alle facetten van zichzelf en kiest bewust:

  • Weet dat de bitch/hufter en het slachtoffer niet productief zijn en kiest daar niet meer voor.
  • Kan de pleaser inzetten wanneer het haar/hem en anderen niets kost door onbaatzuchtig te geven
  • Kent de wilde vrouw/man en alle passie en sensualiteit, grenzen, creatie vermogen en ook de “what the fuck” die daarbij horen en zij zet deze in waar nodig
  • En de rest van de tijd IS ze/hij en observeert en reageert vanuit geïnspireerde actie.

De wijze kent de eigen mannelijke en haar vrouwelijke kant en zet alle positieve aspecten daarvan in. De wijze kan pas vol geleefd worden als alle andere archetypen en aspecten volledig bekend zijn.

Wil je samenwerken om de improductieve driehoek te ontstijgen? Of wil je meer informatie? Laat dat dan middels onderstaan formulier weten en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Contact